Påsk

19.04.2023

Semana Santa (Stilla veckan) är katolikernas mest heliga och firade vecka på året här i Brasilien. Runt om i landet görs skådespel i olika städer av Jesus korståg, korsfästning och andra händelser. På tv visas matlagningsprogram som förklarar hur du bäst gör ditt eget chokladägg hemma och i alla matbutiker finns det galet mycket choklad till försäljning. Semana Santa är fylld med kyrkliga aktiviteter, men min värdfamilj tog inte del av det så det religiösa kom jag inte så nära denna högtid. Här firades påsken på långfredagen, den dag som är helgdag under Semana Santa, en dag då till och med min värdmamma, som alltid jobbar, var ledig.

Långfredagen är dagen för den traditionella påskmaten: bacalhão (torsk). Eftersom att man här inte får äta kött på långfredagen har det blivit tradition att tillaga torsk i ugn med grönsaker. Vi åt även lax och risotto med räkor. Tupã, min stad, ligger en bra bit in i landet och varken skaldjur eller fisk är vanligt på menyn, det är oftast något som endast äts på sushirestauranger, så det var helt otroligt gott med fisk. Lunchen hölls hemma tillsammans med mormor, farmor, en kusin och en vän till min värdsyster. Efter lunchen delades det ut påskägg, ett per person, och jag kan säga att de förutom till formen inte är mycket lika våra påskägg. 

Det finns tre sorters påskägg att välja på. Det första (på första bilden från vänster) består av ett äggskal av choklad som är ihåligt och gömt därinne hittas några chokladgodisar. Men det är själva ägget som är festen, så i ett ägg i storlek med svenska påskägg finns kanske tre fyra godisbitar gömda. Det härliga med den första typen av påskägg är att det är så festligt inslagna. Jag såg ett ägg på 7 kg islaget såhär i en chokladbutik och det såg helt galet ut.

Det andra påskägget (på andra och tredje bilden) fick jag av mina värdföräldrar. Det är ett ägg gjort av choklad, men själva "äggskalet" är fyllt med en kräm av något slag. Mitt äggskal var av mjölkchoklad ytterst, vit choklad innerst och med en pistagefyllning mellan de två lagren. Det var gott, men i sin helhet var ägget på ungefär 400 gram, vilket är mer än vad jag klarar av, så det slutade med att jag några dagar senare delade upp ägget med kniv och gav till fyra vänner som blev glada över att få prova CacauShows nya smak för året. CacauShow är en känd chokladbutikskedja här i Brasilien med fabrik nära staden São Paulo och på både påsk och jul ringlar köerna långa till dess butiker. 

Det tredje ägget (sista bilden) är ett påskägg gjort för att ätas med sked. Jag vet, det låter galet gott och bara så annorlunda att det måste testas. Ägget består av ett halvt äggskal av choklad som sedan fylls med olika chokladkrämer med varierande smaker och som sedan toppas på väldigt varierande sätt. Det här ägget var till hälften fylld med smak av "leite Ninho" som är ett märke på pulvermjölk som alla hus har här och till hälften med smak av "brigadeiro". Brigadeiro är en sorts chokladboll gjord på bl.a. kakao och kondenserad mjölk, något som även syns dekorera ägget ovanpå fyllningen. Jag provade aldrig själva fyllningen på detta ägg eller andra sorter av samma typ, men jag kan säga att det rör sig om väldigt söta fyllningar, väldigt. Det beror inte bara på smaken utan de är gjorda för att vara riktigt söta. 

För mig blev påsken mest om lite ny mat och en massa choklad. Jag delade lite med några vänner, min skola bad alla elever ta med en ask choklad att skänka till familjer som inte har råd med choklad och i huset åt vi chokladägg. Det var trevligt med långhelg och lite vila helt enkelt. 

© 2022 Irmelin i Brasilien. Alla rättigheter reserverade.
Skapad med Webnode Cookies
Skapa din hemsida gratis! Denna hemsidan är skapad via Webnode. Skapa din egna gratis hemsida idag! Kom igång